Va oferim servicii de apostilare pentru documente originale, cat si pentru traducerile legalizate ale acestora.

Apostila Haga : pentru documente originale si traduceri legalizate

Atunci cand plecati in strainatate pentru un job sau pentru continuarea studiilor va sunt necesare actele traduse si legalizate in limba tarii de destinatie. Dar ce se intampla atunci cand o simpla traducere legalizata nu este suficienta?

Cand plecati intr-o tara membra a Conventiei de la Haga (din 5 octombrie 1961) trebuie sa aveti actele apostilate pentru a le putea folosi in tara respectiva. Mai mult decat atat, dat fiind faptul ca Romania este si ea membra a Conventiei, va sunt necesare apostilele atat pe originalele documentelor , cat si pe traducerile legalizate ale acestora.

Apostilarea la Prefectura:

Desi pare destul de complicata, aceasta procedura este relativ usor de indeplinit. Singura mentiune importanta este ca necesita timp suplimentar si trebuie luata in considerare si o marja de eroare de 2-3 zile atunci cand va pregatiti actele pentru a pleca in strainatate.

Sa luam spre exemplu un certificat de nastere. Daca acesta a fost emis inainte de 1991, trebuie sa stiti ca nu il puteti apostila decat daca il preschimbati in prealabil cu unul in format nou (formularul de marime aproape A4 si culoare albastra). Acest lucru trebuie facut personal la primaria la care s-a inregistrat nasterea. Apoi, cu noul certificat de nastere trebuie sa mergeti la prefectura desemnata si sa vi se aplice apostila pe original. Datorita faptului ca in data de 26.11.2010 s-au schimbat legile referitoare la apostilare, trebuie sa verificati care prefectura este desemnata pentru judetul in care v-ati nascut 

Dupa acesti primi doi pasi: preschimbarea certificatului (daca este cazul) si apostilarea originalului, urmeaza traducerea documentului (inclusiv a apostilei de la Haga) si legalizarea traducerii autorizate. Trebuie mentionat ca, potrivit noilor reglementari, traducerile care se apostileaza trebuie sa respecte cu strictete regulile impuse de Camera Notarilor Publici si anume: traducatorul trebuie sa aplice semnatura si stampila pe fiecare pagina a traducerii (atat fata cat si verso) si sa ataseze si o copie a documentului sursa, iar toate acestea trebuie sa aiba stampila de legatura intre pagini; ulterior, notarul care legalizeaza semnatura traducatorului trebuie sa stampileze si sa semneze la fel ca si traducatorul, pe fiecare pagina a traducerii si intre pagini (“stampila de legatura”)

Daca traducerea nu este legalizata respectand toate cerintele de mai sus nu se va putea apostila actul de catre Camera Notarilor Publici. 

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca la apostilarea traducerii Camera Notarilor Publici solicita prezentarea documentului original impreuna cu traducerea care se apostileaza.

In concluzie, ar trebui sa va rezervati minim 3 zile pentru o astfel de procedura, chiar mai mult daca trebuie sa si preschimbati documentul original, deoarece: apostilarea originalului dureaza o zi, traducerea si legalizarea inca o zi, iar apostilarea traducerii va fi realizata in cea de a treia zi.

Un alt lucru foarte important de stiut in ceea ce priveste documentele care se doresc apostilate este ca actele de studii, adeverintele medicalecertificatele de botez sau de cununieadeverintele de vechime in munca si cele de calificare pentru diverse meserii trebuie vizate in prealabil de catre institutiile emitente. In caz contrar nu se vom putea aplica Apostila.


Diverse tipuri de apostile pe care le puteti realiza la biroul nostru :

Apostilarea la Tribunal:

Documentele emise de catre Oficiul Registrului Comertului si hotararile judecatoresti au un regim special: acestea trebuie apostilate in original la Tribunal. Tot Tribunalul aplica apostila pe documentele originale care au incheiere cu data certa de la notariat sau pe copiile legalizate de catre un notar public.

Toate documentele emise de catre Oficiul Registrului Comertului (Certificate de Rezidenta Fiscala, Certificate Constatatoare, Certificate de Inregistrare a Societatii etc.) trebuie sa fie vizate de acesta inainte de a primi apostila. In caz contrar, Tribunalul va refuza sa aplice apostila pe original.

Conditiile pentru apostilarea unei hotarari judecatoresti sunt: sa aiba mentiunea „Definitiv si Irevocabil” pe ultima pagina, sa aiba viza in care se mentioneaza ca „Se aproba apostilarea …”, sa aiba numele in clar, semnatura si stampila grefierului sef.

Apostilarea originalului dureaza 1 zi, daca sunt indeplinite toate conditiile de mai sus. Urmeaza apoi traducerea, legalizarea traducerii si apostilarea traducerii legalizate la Camera Notarilor Publici.

Apostilarea la Camera Notarilor Publici

Camera Notarilor Publici aplica apostila pe toate documentele eliberate de catre notarii publici (procuri, declaratii etc.) si pe traducerile in limbi straine destinate tarilor membre ale Conventiei de la Haga.

Apostilarea unui document dureaza cel putin o zi.                       

Servicii de traducere autorizata, legalizare, apostilare

 • Apelati cu incredere la biroul de traduceri Albion pentru a beneficia intr-un mod rapid si eficient de servicii complete de traduceri autorizate, servicii de legalizare, precum  si de apostilarea documentelor traduse..
 • Procesul de  apostilare necesita un timp semnificativ mai mare decat o simpla traducere autorizata sau legalizata. Biroul  de traduceri  Albion detine experienta, informatiile si mijloacele necesare pentru a realiza aceste lucruri pentru dumneavoastra, intr-un timp scurt. 

Cum se apostileaza documentele dumneavoastra?

TIPURI de documente pentru care aplicam apostila la Prefectura:

 • apostila pentru documente de stare civila (Certificat Nastere, Certificat Casatorie,  Certificat Deces).
 • apostila pentru  documente de studii (Diploma, Foaie Matricola, Adeverinte).
 • apostila pentru caziere judiciare (Persoane Fizice, Persoane Juridice).
 • apostila adeverintelor de venit.

TIPURI de documente pentru care se aplica apostila la Tribunalul Bucuresti:

 • apostila pentru documente emise de judecatorii (Hotarari Judecatoresti, Certificat Constatator, etc.).

TIPURI de documente pentru care se aplica apostila la Camera Notarilor Publici:

 • Apostila pentru documente in care se regaseste semnatura de incheiere a unui Notar Public (Procuri, Declaratii, Copii Legalizate, Traduceri Legalizate, etc.).

Tari semnatare ale Conventiei de la Haga

Apostilarea garanteaza recunoasterea oficiala prin lege a documentelor, fiind facuta de birourile Prefecturilor respective, sau  Tribunalelor competente. Accesand acest document, gasiti o lista actualizata a statelor in care Apostila Conventiei de la Haga este recunoscuta.

Cand se apostileaza?

ATENTIE!

 • Nu toate tarile membre ale Conventiei de la Haga solicita aplicarea apostilei, de aceea este preferabil sa va informati la autoritatea unde le veti depune, inainte de pregatirea actelor, pentru a evita costuri inutile 
 • Fiecare tara apostileaza propriile documente. De exemplu, Romania nu poate apostila un certificat de nastere eliberat in Germania, chiar daca persoana are dubla cetatenie.
 • Nu se apostileaza traducerile de pasaport si carte de identitate, nici originalele acestora.