Despre Turcia...

Traduceri sector 1
Despre Turcia
http://www.traducerisector1.ro/despre-turcia.html

© 2013 Traduceri sector 1
Home - Contact - Imprint

Despre Turcia :

Din cand in cand aveti nevoie de un mic rasfat. Nu trebuie sa fiti in Turcia pentru a “gusta” din bunatatile traditionale turcesti. In Bucuresti exista o multime de localuri cu specific turcesc in care patrunzi intr-o lume de poveste. Cele mai cunoscute deserturi turcesti sunt baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate), impreuna cu halvaua, cataiful, servite cu o ceasca de cafea turceasca. Un vechi proverb descrie cafeaua astfel: "Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea". O cafea aromata care presupune un ritual specific de preparare bazat insa pe o reteta simpla.

Daca aveti neclaritati si doriti mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati. Va stam la dispozitie non-stop, iar pentru noi fiecare dintre clienti conteaza si va fi tratat cu atentie maxima!

Turcia este o tara prietenoasa, cu o cultura bogata, care se inscrie in topul destinatiilor turistice, primind mai mult de 23 milioane de vizitatori in fiecare an. Ca vecini are Marea Egee si Grecia la vest, Bulgaria la nord-vest, Marea Neagra la nord, Georgia, Armenia si Azerbaidjian la nord-est, Iran la est, Irac, Siria si Marea Mediterana la sud. Capitala Turciei este Ankara, dar capitala istorica Istambul ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii.

Turcia are o cultura diversificata, bazata pe contopirea mai multor elemente: elemente culturale ale turcilor oguzi, otomanilor, samd. Acest mix cultural a luat nastere ca urmare a intalnirii turcilor cu popoarele regasite pe parcursul migratiei acestora din Asia Centrala catre vest. Cultura se regaseste in arta, traditii, muzica si nu in ultimul rand in elementele arhitecturale gazduite de Turcia.

Moscheea Albastra

Din categoria minunatiilor arhitecturale, amintim Moscheea Albastra din Istanbul (moscheea nationala a Turciei). Aceasta a fost construita intre 1609 si 1616 de catre cel mai renumit arhitect al Turciei, Mehmet Ağa. Sultanul Ahmed (in timpul caruia s-a construit moscheea) a dorit sa construiasca o moschee care sa ii poarte numele si care sa depaseasca prin maretia sa cea mai importanta moschee din oras la acea vreme, Hagia Sophia. Arhitectura sa nu este complicata asemenea bisericilor bizantine, ci este construita in stil otoman, cu tavanul domului pictat in motive arabesti, interior simplu fara statui sau picturi, amintind de crestinismul timpuriu care interzicea inchinarea la imagini de orice fel. Acelasi lucru il sustine si astazi religia islamica.

Caracterul arhitectural al cladirii inglobeaza o serie de idei ale altor monumente otomane importante construite sub tutela marilor arhitecti ai Turciei.Pentru construirea sa, Mehmet Ağa a folosit cantitati mari de materiale de constructie, in special piatra si marmura. Elementul central al acestei constructii grandioase il reprezinta domul principal, cu o inaltime de 43 metri.


Istanbul

Un oras al contrastelor plin de viata si de culoare, o combinatie intre orient si apus. Istanbul-ul este un oras aglomerat, fascinant, un veritabil centru cultural si turistic. Magazine de tot felul, oameni serviabili, o paleta coloristica mare, de la tineri imbracati modern la musulmani foarte traditionalisti de la cladiri noi la cele care poarta pecetea istoriei. Cand te afli la Istanbul in mijlocul atator obiective unicat te simti de parca ai fi patruns in lumea celor “1001 de nopti” ale Seherezadei…

O alta atractie a Istanbul-ului o constituie restaurantele….deosebit de cochete si romantice, mancare de-a dreptul delicioasa, servire ireprosabila si traditionala cafea turceasca…un adevarat festin al simturilor.

In concluzie, Istanbul-ul este un oras cu adevarat interesant, incitat, plin de viata si culoare.

Exista 3 ipoteze principale cu privire la formarea numelui de Istanbul:

  • Prima presupune ca ar proveni de la cuvintele grecesti “Eis tim Poli” care ar insemna “eu merg catre oras
  • Cea de-a doua ipoteza se refera la cuvintele turcesti “Islam bol”, care semnifica “acolo unde islamul abunda
  • Ultima dintre teorii pleaca de la ideea unei simple alterari populare, succesive a denumirii de Constantinopol (Istantinopol-Istantpol- Istanbul)