Bulgaria, inima Balcanilor...

Traduceri sector 1
Despre Bulgaria
http://www.traducerisector1.ro/despre-bulgaria.html

© 2013 Traduceri sector 1
Home - Contact - Imprint

Info utile:

Daca aveti nevoie de vize sau nu, depinde de tara dvs si de durata sederii dvs. in Bulgaria. Drept de sedere in Bulgaria fara viza au cetatenii din urmatoarele tari:
1. Tarile-membre ale Uniunii Europene
2. Islanda, Norvegia, Elvetia
3. Andora, Argentina, Brazilia, Venezuela, Guatemala, El Salvador, Israel, Liechtenstein, Malaezia, Mexico, Monaco, Nicaragua, Paraguay, Republica Coreea, San Marino, Uruguay, Honduras, Croatia, Chile, Japonia
4. Australia, Brunei, Canada, Costa Rica, Noua Zeelanda, Panama, SUA, Singapore,  – numai posesorii de pasapoarte turistice.
5. Membrii de familie ale cetatenilor uneia din tarile-membre in Unuinea Europeana vor putea intra si ramane pe teritoriul Bulgariei fara viza, pentru o perioada de pana la 90 de zile, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
- calatoresc impreuna cu persoana care este cetatean uneia din tarile-membre in Uniunea Europeana;
- prezinta un certificat de casatorie civila;
- poseda carte de sedere permanenta in una din tarile-membre in Uniunea Europeana.

Daca nu sunteti cetatean a Uniunii Europene sau a statelor member EFTA, aveti nevoie de viza pentru intrare in tara sau de viza tranzit, care sunt eliberate de ambasadele sau consulatele Republicii Bulgaria in strainatate.

Cetatenii Romaniei nu au nevoie de viza de sedere pe teritoriul Bulgariei pe o perioada maxima de 30 de zile.

Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Bulgaria si acestea pot fi obtinute la Consulatul Republicii Bulgaria la Chisinau.

Nu este nevoie sa prezentati un bilet de intoarcere la sosire in tara. Cu toate acestea, toti cetatenii straini trebuie sa se inregistreze la hotelul unde se cazeaza, sau daca viziteaza prietenii sau se cazeaza la un camping - la cel mai apropiat oficiu de politie.

 

Daca aveti neclaritati si doriti mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati. Va stam la dispozitie non-stop.

Descoperiti Bulgaria

Situata in inima Balcanilor, Bulgaria ofera un peisaj extrem de divers: nordul este dominat de ses si la sud de zone muntoase. Fondata in 681, Bulgaria este una dintre cele mai vechi state din Europa.

Bulgaria este renumita pentru trandafirii de ulei care infloresc in Valea Trandafirilor, dar si pentru localitatile si monumentele care va vor intoarce in timp (Pliska, Preslav si Veliko Tarnovo, Manastirea Rila, samd). Cultura Bulgariei este foarte bogata, incluzand descoperiri ale unor picturi sau obiecte de valoare, a celui mai vechi aur din lume, concerte clasice si festivaluri de muzica si dans popular.

Arta si cultura in Bulgaria

Dovezile primilor locuitori pe viitorul teritoriu al Bulgariei sunt asociate cu ceramica diversa, cu modelele de lut a templelor si sculpturile idolilor ce dateaza de la sfarsitul mileniilor V-IV i.Hr.

Comorile descoperite provoaca admiratie in intreaga lume , fiind expuse in mai multe tari. Printre aceste comori, cea mai veche este comoara de aur de la Vulchitrun, iar cea mai mare a fost gasita la Rogozen (nord-vestul Bulgariei) si contine 165 de vase de argint aurit de la sfarsitul sec V.

Festivaluri si obiceiuri

Pline de farmec si viata, festivalurile din Bulgaria dateaza din timpuri antice, in prezent cele mai bogate si pline de culoare fiind cele din preajma Craciunului si Anului  Nou, cand asa numitii ,,sourvakari” dau ocol caselor urand proprietarilor noroc si prosperitate.

In fiecare an de 1 martie, bulgarii obisnuiesc sa isi faca cadou martisoare ca simbol al primaverii, iar la sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie incepe sezonul annual de cules trandafiri.

Patrimoniul UNESCO

De numeroase decenii, sub sigla UNESCO au avut loc numeroase eforturi de a salva cele mai semnificative patrimonii culturale si naturale ale lumii. Printre acestea se numara 7 monumente culturale si 2 monumente ale naturii din Bulgaria:

  • Manastirea Rila
  • Nessebur
  • Mormantul de langa Kazanluk
  • Mormantul de langa Sveshtari
  • Calaretul de la Madara
  • Biserica Boyana
  • Manastirile de piatra de la Ivanovo
  • Parcul National Pirin
  • Lacul Sireburna

Manastirea Rila

Una dintre principalele atractii si parte a patrimoniului cultural al Bulgariei, aceasta se afla pe culmile muntelui Rila, la 120 de km de Sofia. Manastirea fascineaza prin grandoarea sa arhitecturala (liniile armonioase ale coloanelor si boltelor, camerele decorate cu picturi murale si traforaje).

Manastirea Rila adaposteste o colectie valoroasa de manuscriste, documente, bijuterii, covoare si o biblioteca cu mai mult de 16 000 de carti.

Pentru mai multe informatii si imagini ale acestei capodopere arhitecturale, va recomandam aceasta pagina.


Sarbatori oficiale in Bulgaria:

1 Ianuarie - Noul An
3 Martie - Ziua Nationala a Bulgariei
Pastele – Invierea Domnului Iisus Hristos
1 Mai - Ziua muncii
6 Mai - Ziua Armatei
24 Mai - Ziua Sfintilor Chiril si Metodiu
6 Septembrie - Ziua Unirii
22 Septembrie - Ziua Independentei
25-26 Decembrie - Craciun

traduceri legalizate romana-bulgara si bulgara-romana